POGOSTA
VPRAŠANJA

Dobrodošli na spletni strani pogostih vprašanj.

 • Aktivacija dostopa: učenec
  1. Na spletni strani www.iRokusPlus.si/aktivacija kliknite na gumb Prijava.
  2. Če ste že uporabnik portala www.iRokusPlus.si, vnesite svoj e-naslov in geslo ter sledite navodilom. Če na portal dostopate prvič, kliknite na Nimam še uporabniškega računa in vnesite zahtevane podatke. Tako se boste registrirali in ustvarili uporabniški račun.
  3. Vpišite svojo aktivacijsko kodo, ki jo najdete vloženo v notranjosti škatle kompleta gradiva, ki ga uporabljate.
 • Napaka: Aktivacijska koda je bila že uporabljena
 • Če se pojavi sporočilo Aktivacijska koda je bila že uporabljena, to pomeni, da je bila aktivacijska koda že uporabljena, zato ponovni vnos ni mogoč. Aktivacijsko kodo namreč potrebujete le ob prvem vstopu, nato pa do gradiva dostopate le z uporabniškim imenom in geslom, ki ste si ju izbrali ob aktivaciji.

   

  Morda ste kodo uporabili z drugim e-naslovom oz. uporabniškim računom. Če ne veste, pod kateri e-naslov ste kodo vnesli, nam kodo, za katero se vam je izpisalo, da ni veljavna, sporočite na elektronski naslov podpora@rokus-klett.si.

 • Napaka: Uporabnik je že prijavljen
 •  

   

  Če se pojavi sporočilo Uporabnik je že prijavljen, to pomeni, da ste že prijavljeni na drugem računalniku ali v drugem brskalniku. Z enim uporabniškim imenom namreč ne morete biti hkrati prijavljeni na dveh napravah.

   

  S klikom na gumb NAPREJ vas bo sistem avtomatsko prijavil na računalniku, ki ga trenutno uporabljate, na drugem pa vas bo samodejno odjavil. 

 • Napaka: Vaše uporabniško ime je že v bazi registriranih uporabnikov
 • Če se pojavi sporočilo Vaše uporabniško ime je že v bazi registriranih uporabnikov, to pomeni, da ste v preteklosti s tem elektronskim naslovom že opravili registracijo na enem izmed Rokusovih spletnih portalov, zato je za prijavo potrebno le geslo, ki ste si ga takrat izbrali.

   

  Če ste geslo pozabili, oddajte zahtevek za novo geslo prek povezave Pozabljeno geslo.

 • Dostop za učenca
 • Interaktivni učni komplet iRokus+ vsebuje aktivacijsko kodo za dostop do interaktivnega učbenika in zvezek za aktivno učenje (namenjen redni uporabi ob interaktivnem učbeniku).

   

  Dostop se aktivira na spletnih strani www.iRokusPlus.si/aktivacija s pomočjo aktivacijske kode, ki jo najdete v tiskanem gradivu. Aktivacijsko kodo boste potrebovali le ob prvem vstopu, nato pa boste do portala dostopali le z uporabniškim imenom in geslom, ki si ju izberete ob aktivaciji. 

   

  Dostop velja do konca šolskega leta oz. do 31. avgusta. 

   

  Učenci lahko dostopate do interaktivnega učbenika od 14. ure popoldne do 8. ure zjutraj in ves dan ob dnevih brez pouka. Če se vsi učenci v razredu (oz. najmanj 5 učencev z učiteljem nemščine in najmanj 15 učencev z učiteljem slovenščine oz. biologije oz. naravoslovja oz. kemije oz. fizike) povežete z učiteljem, boste lahko do svojega interaktivnega gradiva dostopali brez te časovne omejitve – 24 ur na dan.

   

   

 • Dostop za učitelja
 • Učiteljevo gradivo obsega:

  • interaktivni učbenik in dostop do sistema Rokus Klett LMS,
  • dodatne vsebine k vsaki strani interaktivnega učbenika (priporočila za izvajanje pouka, teoretična in didaktična priporočila ter predloge za dejavnosti in poskuse),
  • dodatne izobraževalne filme in nabor interaktivnih nalog v sistemu Rokus Klett LMS,
  • predloge letne in dnevnih priprav na www.devetletka.net in v sistemu Rokus Klett LMS,
  • tiskani zvezek za aktivno učenje (2 dela).

  Dostop se aktivira na spletni strani www.iRokusPlus.si/aktivacija s pomočjo aktivacijske kode, ki jo prejmete učitelji uporabniki pred začetkom šolskega leta na naslov šole. Aktivacijsko kodo boste potrebovali le ob prvem vstopu, nato pa boste do portala dostopali le z uporabniškim imenom in geslom, ki si ju izberete ob aktivaciji.

   

  Dostop velja do konca šolskega leta oz. do 31. avgusta.

   

   

  Dostop za učitelja je mogoče tudi kupiti, in sicer za obdobje enega šolskega leta z možnostjo podaljšanja. Za nakup in dodatne informacije nam pišite na narocila@rokus-klett.si.

   

  Učitelj lahko tudi zaprosi za brezplačni poskusni 30-dnevni dostop. Za naročilo preizkusnega dostopa za učitelja pišite na podpora@rokus-klett.si. Za vklop preizkusnega dostopa bomo potrebovali naslednje podatke: ime, priimek, ime šole, e-naslov, GSM, predmete, ki jih poučujete, in razred.

   

   

 • Kaj je aktivacijska koda in kako jo uporabiti na iRokusPlus.si?
 • Aktivacijska koda je niz znakov, ki jih je treba vnesti v obrazec za aktivacijo na strani www.iRokusPlus.si/aktivacija ob prvem vstopu na portal iRokusPlus.si. Aktivacijsko kodo boste potrebovali le ob prvem vstopu, nato pa boste do portala dostopali le z uporabniškim imenom in geslom, ki si ju izberete ob aktivaciji.

   

  Učenci aktivacijsko kodo najdejo v tiskanem gradivu, učitelji uporabniki pa jo prejmejo pred začetkom šolskega leta po pošti na naslov šole.

   

   

   

 • Kakšne so tehnične zahteve za uporabo portala iRokusPlus.si?
 • Trenutno interaktivno gradivo deluje na osebnih in tabličnih računalnikih (brskalniki Chrome / Firefox 16.0+ / Internet Explorer 10.0+ / Safari 6.0+; priporočamo predvsem brskalnik Chrome). Zaradi hitrega napredka se lahko sistemske zahteve sčasoma spremenijo. Za uporabo potrebujete zanesljivo spletno povezavo in računalnik ali tablični računalnik. 

  Za frontalno delo v razredu potrebujete še projektor. Interaktivno gradivo odlično deluje tudi z interaktivno tablo, ki je dobrodošla, vendar ni nujna. Če boste želeli v razredu predvajati avdio- in videoposnetke, boste potrebovali tudi primerno ozvočenje.

   

 • Kako lahko podaljšam dostop do interaktivnega učbenika po preteku enega šolskega leta?
 • Vsak učenec bo imel možnost podaljšanja dostopa do interaktivnega učbenika, če ga bo potreboval tudi po preteku enega šolskega leta (na primer za pripravo na NPZ, kasnejše obnavljanje znanja ipd.). Cena za podaljšanje dostopa za učenca za eno leto znaša 4,90 EUR, za dve leti pa 7,90 EUR.

 • Brisanje zgodovine v brskalniku
 • Zaradi nenehnega nadgrajevanja in posodabljanja portala in njegove vsebine priporočamo redno brisanje zgodovine brskalnika. Brisanje zgodovine je potrebno tudi v primeru, da vam stran ne deluje pravilno (se ne naloži, se pojavijo težave z odpiranjem gradiv ali pa stran deluje počasneje kot po navadi).

   

  Navodila za brisanje zgodovine:

   

 • Orodjarna v listalniku na interaktivni tabli ne deluje
 • Če imate na računalniku nameščen program za interaktivno tablo, je potrebno spremenit nekatere nastavitve brskalnika, zato da bi delovala orodjarna na interaktivni tabli.

   

  Mozilla Firefox

  V naslovno vrstico brskalnika vnesite: about:config

  Poiščite dom.w3c_touch_events.enabled in kliknite z desno miškino tipko na vrstico.

  Izberite Spremeni/Modify.

  Prikaže se okno za številčno vrednost.

  Vnesite 0.

  Klinkite OK.

  Zaprite in ponovno odprite brskalnik.

   

  Google Chrome

  V naslovno vrstico brskalnika vnesite: chrome://flags

  Poiščite Touch Events API.

  Na spustem seznamu izberite Disabled.

  Zaprite in ponovno odprite brskalnik.

 • Aktivacija dostopa - učitelj
  1. Na spletni strani www.iRokusPlus.si/aktivacija kliknite na gumb Prijava.
  2. Če ste že uporabnik portala www.iRokusPlus.si, vnesite svoj e-naslov in geslo ter sledite navodilom. Če na portal dostopate prvič, kliknite na Nimam še uporabniškega računa in vnesite zahtevane podatke. Tako se boste registrirali in ustvarili uporabniški račun.
  3. Vpišite svojo aktivacijsko kodo, ki smo vam jo poslali na šolo.
 • Navodila za uporabo listalnika e-gradiv
 • Navodila za uporabo listalnika e-gradiv

Ne najdete odgovora?